Партията на властта в Русия губи много на вота в Москва

Тя обаче запазва мнозинството си в московската Дума
9 сеп 2019 10:48, Елка Василева
50
Партията на властта в Русия губи много на вота в Москва
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руската управляваща партия Единна Русия, която подкрепя руския президент Владимир Путин, е изгубила около една трета от местата си в московската Дума, съобщава руската агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс. Това навежда на мисълта, че стратегията за тактическо гласуване, прокарана от опонентите й, може да е проработила.

Вчера местните избори в Русия бяха едни от най-внимателно следените от години, след като изключването на опозиционни кандидати от участие във вота в руската столица доведе до най-масовите протести от близо десетилетие насам.

Изключените от вота кандидати, в това число и Алексей Навални, обявиха, че това е била стратегия на властите, за да ги спре от спечелване на места в московския парламент. Навални използва поддръжниците си, за да гласуват тактически из цялата Русия за кандидати, които имат най-добрите шансове да отправят предизвикателство към Единна Русия.

Кандидати за вота в Москва от Единна Русия пък се явиха на него като независими в опит да се дистанцират от партията, чиято популярност е на рекордно ниско равнище за повече от десетилетие.

Още по темата

Според данни от вота в Москва, цитирани от РИА Новости, Единна Русия както изглежда е изгубила около една трета от контролираните преди това от нея места в столицата. РИА Новости допълва, че Единна Русия е напът да контролира 26 места от 45 места в московската Дума, което е достатъчно, за да запази тя мнозинството си.

На изборите през 2014 г. партията обаче се справи по-добре и спечели 28 места. Още 10 места бяха спечелени тогава от кандидати, които се явиха като независими, но които подкрепяха Единна Русия. Сега, според РИА Новости, Комунистическата партия е взела места от Единна Русия. Твърди се, че е спечелила 13 места. На предишния вот тя имаше 5 места. Две други партии - опозиционната Яблоко и Справедлива Русия, както изглежда печелят по 3 места.

Рейтингът на Единна Русия пострада от недоволството на обществото от увеличаване на възрастта за пенсиониране в момент на намаляващи приходи. Рейтингът на Путин пък е над 60 процента, което е много по-високо от този на повечето западни лидери, но което е по-малко, отколкото беше рейтингът му преди това.

В Москва 7,2 милиона избиратели имаха вчера право на глас, допълва Франс прес, цитирана от БТА. Според данни за избирателната активност в Москва тя е била разочароваща - 17,2 процента към 18 ч. вчера. Пълните данни от вота в Москва и на други населени места ще бъдат оповестени по-късно днес.

Вчера в изборния ден бяха арестувани около петнайсетина протестиращи, сред които бившата членка на бунтарската пънк група Пуси Райът - Мария Альохина, и журналистът Иля Азар. Те бяха организирали акция в подкрепа на осъдени участници в предишни опозиционни протести в Москва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: избориРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Болшивашката партия на Путев се разпада, вижда й се вече края!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как е Единна България - ГЕРБ на другаря ББ?
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде да оставим друтите да се оправят както намерят за добреи да погледнем най вече СЕБЕ СИ !!
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е многоходовка на Путин. Понеже кавказките мюсулмани стават доминиращи в Москва, а на тях ще се разчита при бъдещата китайска агресия, Единная Россия се чисти от компрометираните и ненужни славянски кадри, до преименуването и в Алахин Акбаров.
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но това пък навежда на мисълта, че изборите в Русия са честни.
40
0
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ТЕЖКА ЗАБЛУДА ЗА " РОЙТЕРСЪРСИТЕ" Е ,ЧЕ КОМУНЕСТЕЧЕСКИТЕ ДЕПУТАТИ В МОСКОВСИЯ СЪВЕТ НЕ ПОДКРЕПЯТ ПРЕЗЕДЕНТА ПУТИН / ОТ КГБ НА КП НА .../ !!!!!!!!!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единна,но не твърде...
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29все още не се знае дали можеш да смяташ, но със сигурност не можеш да разбираш прочетеното.
37
2
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Кгбистите губят малко от Чекистите !
36
0
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До бб"Заглавието не отговаря на съдържанието.Имащите право да гласуват са малко над 7 мнл. а гласувалите са 17,2% или това са близо 1,3млн.При обявено участие в протестите от над 1млн.то ако те бяха гласували,то опозицията щеше да е спечелила изборите."Разбираш ли колко и ти си се оплел в дезинформацията заливаща ни от медиите. Ако опозицията е имала подкрепата на 1 Милион хора в Москва нямаше да пуска списъци с подписи с мъртви души и хора от други региони заради което ги дизквалифицираха.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нам всьо равно.
34
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ботоксовият Арлекино може пак да поязди катър сред знойни рускини остават му броени дни.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова ли е трудно да проумеете, че Комунистическата партия в Русия е опозиционна. В Русия коалицията м/у либерали и комунисти е абсолютно възможна. Не случайно Жириновски и Зюганов са дружки.
32
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и парадоксално да изглежда най-големият опонент на ,,Единна Русия" е комунистическата партия на Зюганов!Ако ,някой си мисли ,че комунистите във всичко подкрепят Путин той жестоко се лъже!РКП е единствената сила която може да повлияе на съдебната система и шайката около Путин ,барбар с ,,царя" ,да влязат в затвора!
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като гласовете за партията на Путин са отишли в Комунистическата партия на Русия,то Путин не е загубил нищо.
30
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Евгений Герасимов влиза ли?Откога придворният шут на Путин, Гей Нахални, стана фактор?
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"... въпреки милиардите, които харчи САЩ, нейните хора все си седят на 1-2 %. Скоро дедо Тръмп ще им отреже паричките"---------Относно паричките е съвсем сигурно. Съмнявам се да не им отреже и други атрибути.Най-лошо е, ако възникне необходимост от сакрална жертва, както в случая с Борко Немцов.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно какво ще стане като загубят мнозинството си? Сигурно Москва ще се управлява от сащ или от борис джонсън и ще правят каквото им кажат. и сами ще бутнат паметника си в софия. сигурно така ще стане гаранция
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ли не мога да смятам или 2 места от 45 са една трета, както твърди статията?Пък може и да са променили със закон математиката, откакто ходих на училище :)
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От написаното излиза, че стратегията за тактическо гласуване на Навалния не е нищо друго, а проста подкрепа на кандидатите на Комунистическата партия.В Москва 7,2 милиона избиратели имаха вчера право на глас. Повече от населението на България. Москва е най-големият и най-населеният град в Европа.